Microsoft Customer Agreement (MCA)

Zoals u wellicht heeft gehoord, verschuift Microsoft naar een nieuw transactieplatform voor de aankoop van onder meer Azure. Het doel van deze nieuw overeenkomst is om de Azure-ervaring als klant te stroomlijnen en tegelijkertijd de behoeften van organisaties beter te ondersteunen door meer transparantie en snellere toegang tot de nieuwste Azure-functies.

Maar met een nieuw transactieplatform komt er een nieuw overeenkomstkader genaamd de ‘Microsoft Customer Agreement’ (MCA). De MCA valt onder de CSP-overeenkomst en vervangt vanaf eind januari de Enterprise Agreements (EA).

De MCA is een niet-verlopende overeenkomst die op alle Microsoft-klanten van toepassing is. De overeenkomst stelt klanten in staat verschillende Go-To-Market partners te gebruiken zonder nogmaals dezelfde voorwaarden te hoeven ondertekenen. De Microsoft Customer Agreement komt in de plaats van de Microsoft Cloud Agreement, de huidige overeenkomst voor CSP-klanten.

Vanaf 31 januari 2020 dient voor alle aankopen de MCA gebruikt te worden.

Wat betekent de MCA voor mijn organisatie?

Onder de nieuwe MCA hebben organisaties drie manieren om toegang te krijgen tot Azure-resources:

  1. Selfservice. Bedrijven kunnen eenvoudig binnen het ‘moderne handelsplatform’ van Microsoft zelf Azure-consumptie of Microsoft licenties aanschaffen, zonder verdere ondersteuning van een partner. Dit is goed nieuws voor bedrijven met een groot intern IT-team die bereid zijn fulltime met hun cloud infrastructuur bezig te zijn. Ondertussen ook geschikt voor bedrijven met minimale- of eenvoudige Azure-vereisten die zo snel mogelijk aan de slag willen.
  2. Door partners geleid. Bij deze strategie wordt nauw samengewerkt met een partner, die end-to-end oplossingsondersteuning biedt. In dit scenario krijgen organisaties toegang tot Microsoft-services en -licenties via een Microsoft-partner die assisteert bij ondersteuning en facturering, licenties en services (met of zonder Vallue-Add diensten).
  3. Field-Led. Ten slotte is er de mogelijkheid om rechtstreeks met Microsoft zaken te doen. Deze optie lijkt het meest op de huidige Enterprise Agreement, waar de organisatie communiceert met het Microsoft Account Team in combinatie met de Licensing Solution Provider (LSP) partner (wanneer nodig).

Wat het belangrijkste is om te weten over deze drie opties is dat ze aan elkaar gekoppeld zijn. Onder de nieuwe MCA kan een organisatie schakelen tussen op basis van wat voor hen het beste werkt in bepaalde situaties en niet zozeer afhankelijk van productgebruiksrechten of prijzen.

Het is bijvoorbeeld mogelijk dat een bedrijf rechtstreeks naar Microsoft gaat en een Office 365-licentie aanschaft zonder enige tussenkomst van Microsoft zelf of een partner (middels zelfbediening). Het bedrijf zou nog steeds hun factureringsrelatie kunnen hebben met het Microsoft Account Team (field-ld), met behoud van partnerdiensten zoals vereist (door partners geleid).

Dit is de flexibiliteit welke MCA beoogt te bereiken. Alles via één enkele, gestroomlijnde overeenkomst. Daarbij verloopt de MCA nooit en de voorwaarden worden, indien nodig, dynamisch bijgewerkt, waardoor organisaties via verschillende kanalen kunnen kopen zonder dat er aanvullende overeenkomsten nodig zijn.

Geografische beperkingen

Er zijn geografische beperkingen zijn van toepassing op de MCA. De organisatie mag namelijk geen cloud services vanuit de ‘Store for Business’ gebruiken buiten de geografische regio waar het Microsoft Customer Agreement contract is getekend.

Met andere woorden, tekent een klant de overeenkomst in de Verenigde Staten, dan mag de klant de diensten niet in Europa inzetten. Een klant moet een andere, nieuwe MCA aangaan met Microsoft voor die specifieke regio en elke andere geografische regio waar de organisatie diensten wil inzetten. Dit is natuurlijk complex voor compliance. Op dit vlak waren de Enterprise Agreement (EA/EAS) en/of de Server and Cloud Enrollment (SCE) met wereldwijde dekking) de betere optie.

Rapporteren en compliance

In artikel 6 van de overeenkomst staat dat de organisatie een volledige en accurate administratie moet bijhouden van de producten en diensten die van een licentie zijn voorzien. Daarnaast moet de klant de aankoop, de distributie en het gebruik van die producten en diensten elk kwartaal controleren. Twee keer per jaar moet de klant een overzicht aan Microsoft overhandigen en Microsoft heeft het recht om een controle bij de klant uit te voeren (licentieverificatie). Kortom, Software Asset Management wordt alleen maar belangrijker als gevolg van de strikte voorwaarden in deze overeenkomst.

(Geen) prijsbescherming

Daar waar andere typen Volume licentiecontracten prijsbescherming voor één of meerdere jaren bied, heeft de MCA dat niet. Prijzen zijn gebaseerd op directe Azure web-gebaseerde prijzen en kunnen (in theorie) per maand variëren.

Azure Hybrid Benefits

Tot nu is er geen bewijs dat Azure Hybrid Benefits (kortingen op Azure diensten gebaseerd op uw in aanmerking komende licenties met actieve Software Assurance) van toepassing zijn op het nieuwe contract. Klanten die van dit voordeel gebruik willen maken blijven nog even in het ongewis (zodra wij informatie over dit onderwerp ontvangen, zullen wij dit artikel bijwerken).

Links

Advies nodig?

Wanneer uw organisatie klaar is voor de cloud, bent u er in elk geval zeker van dat Microsoft al een plekje voor u heeft gereserveerd in het Windows Azure data center! Wilt u advies over het aanmaken of uitbreiden van uw tenant? Neem contact met Actendo op via 088- 22 83 636