Wat is een Microsoft Tenant?

Wanneer gebruik wordt gemaakt van clouddiensten van Microsoft komt het woord ‘tenant’ voorbij. De Nederlandse vertaling van tenant is ‘huurder’. Wat er precies bedoeld wordt met dit begrip en waarom het zo belangrijk is wordt hieroinder uitgelegd.

Wat is een tenant?

Een tenant kan worden gezien als een container waarin alle online services van Microsoft (voor een bedrijf) zijn opgeslagen.

Wanneer een organisatie gebruikmaakt van een cloudservice van Microsoft, zoals bijvoorbeeld Office 365, wordt in het Windows Azure datacenter een ruimte gereserveerd. Deze ruimte wordt de tenant genoemd. In deze ruimte worden de online diensten beschikbaar gemaakt en is doormiddel van Windows Azure Active Directory (WAAD) gebruikers te beheren. Koppelen met de eigen Active Directory (eigen locatie) is ook behoort ook tot de mogelijkheid via Active Directory Federation Services (ADFS).

Vaak denkt men bij het activeren van deze online services dat de tenant slechts het domein is van de Office 365 gebruikers, maar dit is alleen het geval als u geen eigen domeinnaam opgeeft.

 

Hoe ziet een tenant eruit?

De tenant bestaat altijd uit een zelfgekozen naam, gevolgd door ‘onmicrosoft.com’ in de adresbalk.

Als u bijvoorbeeld ‘bedrijfsnaam’ als tenant wilt gebruiken, dan wordt de tenant dus: ‘bedrijfsnaam.onmicrosoft.com’. Pas na succesvolle activatie van een tenant kan er vervolgens een domeinennaam aan een tenant gekoppeld worden, zoals bedrijfsnaam.nl (in plaats van bedrijfsnaam.onmicrosoftsoft.com).

Gebruikers die vervolgens toevoegt worden aan de online service, krijgen dan het e-mailadres gebruikersnaam@bedrijfsnaam.com in plaats van gebruikersnaam@bedrijfsnaam.onmicrosoft.com.

Het is zeker mogelijk om meerdere domeinen aan een tenant koppelen. Zo kunt u bijvoorbeeld gebruikersnaam@bedrijfsnaam2.nl aan te maken als tweede domein / email adres. Door het koppelen van het bedrijfsnaam2.nl domein aan de tenant bedrijfsnaam1.onmicrosoft.com komt dit domein beschikbaar in de portal.

 

Wat als de tenant/domeinnaam al bezet is?

Om te testen of de door u gewenste domeinnaam beschikbaar is, bestaat er de website o365.rocks.

Het kan natuurlijk zijn dat de gewenste naam al bezet is. De meest eenvoudige optie is dan om een andere domeinnaam voor de productieomgeving te gebruiken.

Kunt u geen andere domeinnaam gebruiken? Dan moet u intern uitzoeken wie de omgeving met de gewenste naam heeft aangemaakt. Als de administrator van de aangemaakte tenant is gevonden, dan moet deze de tenant verwijderen. Het duurt dertig dagen voordat de tenant dan weer vrijkomt. Deze dertig dagen zijn ingebouwd als overbruggingsperiode, voor het geval de klant zich na het opzeggen van de online service bedenkt en de service alsnog wilt gebruiken.

Is de tenant in gebruik genomen buiten uw bedrijf? Dan zult u toch een andere domeinnaam moeten kiezen, aangezien Microsoft geen informatie verstrekt over de opgeëiste tenantnamen en deze naam alleen intern gebruikt wordt.

Het is goed te vermelden dat de tenantnaam losstaat van de domeinnaam en dus email adressen. Dus wat de tenantnaam ook wordt, u kunt gewoon uw bestaande e-maildomein blijven gebruiken.

Hoe ga ik te werk?

U begint met het afnemen van een van de online diensten van Microsoft, bijvoorbeeld Office365. Daarvoor registreert en activeert u de tenant bij Microsoft. Daarna start er een proefperiode van 30 dagen, waarin u gratis aan de slag gaat onder een proeflicentie.

U krijgt gedurende deze proefperiode 25 userlicenties, waarmee u de omgeving kunt testen. Wanneer de periode van 30 dagen afloopt krijgt u bericht van Microsoft waarin gevraagd wordt de tenant definitief te activeren. Doet u dit niet, dan verlopen de licenties en kunt u de toepassingen niet meer gebruiken.

Na de proefperiode krijgt u de mogelijkheid de tenant op verschillende manieren af te nemen; of dat nu een uitgebreid pakket is op Enterprise-niveau, of enkel een Cloud Solution Programma. Wij adviseren u graag over welke oplossing het beste aansluit op uw wensen.

 

Gebruik ik de tenant wel optimaal?

Soms worden niet alle toepassingen in uw tenant optimaal gebruikt, bijvoorbeeld als uw gebruikers niet alle applicaties met regelmaat nodig hebben. Dan is het goed om inzichtelijk te maken welke programma’s u nu eigenlijk wel en niet nodig heeft.

Een efficiënt tenantgebruik kan uiteindelijk aanzienlijk veel geld besparen in de licentiekosten. Actendo biedt rapportages om u het gebruik van de diensten inzichtelijk te maken, maar ook adoptieprogramma’s om de toepassingen beter te laten landen onder uw gebruikers. Zo weet u zeker dat uw licentie binnen de tenant optimaal benut worden.

Wanneer gebruik je meerdere tenants?

Een doorsnee installatie gebruikt slechts één tenant. Er zijn natuurlijk situaties waarin installaties met meerdere exemplaren worden gebruikt. Over het algemeen zijn dit wereldwijde bedrijven met verschillende regionale of landmodellen. Deze kunnen tenants gebruiken om rekening te houden met variaties in aanpak, marktomvang of naleving van juridische en regulatorische beperkingen. Deze scenario’s worden hier verder beschreven.

 

Hoe om te gaan met meerdere tenants?

Naar de toekomst toe is het aannemelijk dat eigenlijk iedereen een tenant in bezit heeft. Er kunnen natuurlijk situaties voorkomen waarbij er sprake van meerdere tenants binnen één organisatie; overname, fusie of naamsverandering komen daarbij frequent voor.

Het migreren of samenvoegen van tenants en de daarin aanwezige diensten kan op een lastige en kostbare klus uitlopen, bijvoorbeeld door het overplaatsen van de programma’s en gegevens naar een nieuwe omgeving, het afstoten van een oude tenant of het aannemen van een nieuwe tenant.

 

Advies nodig?

Wanneer uw organisatie klaar is voor de cloud, bent u er in elk geval zeker van dat Microsoft al een plekje voor u heeft gereserveerd in het Windows Azure data center! Wilt u advies over het aanmaken of uitbreiden van uw tenant? Neem contact met Actendo op via 088-11 83 636.

Actendo is Acronis Authorized Partner!

 

Dear Actendo,

We’re pleased to welcome you within the Acronis Partner Program, an exciting new progression-based
opportunity designed to radically enhance your selling experience and reward your hard work with
competitive benefits.

We’re happy to inform you that you’re now an Acronis Authorized Reseller Partner!

What does this mean to you? It means you’re eligible for a wide range of special privileges, including
financial incentives, free trial software and technical support. You will also gain real-time access to all
the latest marketing tools, product information and training.

Dus voor al uw vragen en offertes stuur een mail naar: sales@actendo.com

SQL Server 2017 – wat is er nieuw?

SQL 2017

Welke edities zijn er?

Van MS SQL Server zijn de volgende versies beschikbaar:

 • Express: De gratis opvolger van MS SQL Desktop Engine (MSDE) versie die met een aantal producten meegeleverd werd.
 • Express met advanced services: Zelfde als Express met toegevoegde functionaliteit.
 • Workgroup
 • Standard
 • Enterprise
 • Data Center
 • Developer: Deze is functioneel hetzelfde als de Enterprise-versie, maar mag alleen voor ontwikkel- en testdoeleinden gebruikt worden. Deze versie is gratis beschikbaar voor studenten via Microsofts Dreamspark-programma.
 • Web: Speciaal voor gebruik met websites. (En alleen beschikbaar vanuit het Microsoft SPLA programma)
 • Compact Edition (SQL CE): Voor gebruik op mobiele telefoons en desktops.

De verschillen tussen de edities liggen naast de prijs op het gebied van de ondersteunde hardwareschaalbaarheid, functionaliteit en gereedschappen.[1] Zo ondersteunt SQL Server Express niet meer dan één CPU en 1 GB aan geheugen en is de maximale grootte van een database 4 GB. (Tot aan versie 2008, vanaf versie 2008 R2 is de maximale grootte per database 10GB).

 

Windows 2016 server staat voor de deur! Wat is er nieuw?

Functionele verandering

Naast de verandering in de licensing voert Microsoft nog een wijziging door. Met de komst van Server 2016 keert het bedrijf terug naar de praktijk van verschillende functionaliteiten per verschillende editie van zijn besturingssysteem. Analist Miller spreekt van het ‘re-divergen’ van de verschillende varianten van de serversoftware. Bij Windows Server 2012 was verschil in functionaliteit juist afgeschaft.
De voorganger van het aankomende Server 2016 maakte onderscheid tussen de edities middels het toegestane aantal virtuele installaties (instances) bovenop het eigenlijke besturingssysteem. De voornaamste edities van de 2012-versie, Standaard en Datacenter, zijn gelijk qua features. Standaard staat maximaal twee vm’s van zichzelf toe, terwijl Datacenter een onbeperkt aantal vm’s met Server 2012 mag draaien. Qua licenties zijn beide edities aan te schaffen in ‘pakketten’ die gelden per twee processorsockets.
Interne link

Datacenter is niet Standaard

Windows Server 2016 brengt de verschillende functionaliteitsniveaus weer terug. De Datacenter-editie krijgt extra mogelijkheden, bijvoorbeeld voor storage-replicatie, virtualisatie op netwerkniveau, en afscherming van virtuele machines waardoor beheerders van het host-besturingssysteem daar niet in kunnen. De Standard Edition moet het zonder deze zwaardere functionaliteit doen. Meer details over de prijzen en licenties voor Server 2016 plus andere edities daarvan wordtenvolgens het licentiedocument van Microsoft in het eerste kwartaal van 2016 bekendgemaakt.

|Klik hier voor de licensing datasheet.   En hier voor de License FAQ

Meer weten of bestellen? Actendo levert Office 365 als goedkoopste van Nederland! Bel 088 228 3636 of stuur een mail naar sales@actendo.com

Actendo distributeur van Teamviewer

TeamViewer nieuw in Actendo portfolio

Als nieuwe strategische distributie partner van TeamViewer GmbH biedt Actendo per direct software aan van de marktleider in real time online-support!

Waar er voorheen alleen een direct kanaal was, is TeamViewer nu ook voor resellers te koop via Actendo als Value Added Distributor in de Benelux. TeamViewer is een toonaangevende oplossing voor het onderhoud op afstand, toegang op afstand en online meetings.
De software wordt gekenmerkt door eenvoud, veiligheid en betrouwbaarheid. De cijfers spreken voor zich: meer dan 1 miljard installaties en op elk moment zijn meer dan 20 miljoen apparaten verbonden met Teamviewer.

Teamviewer-Persbericht

Klik hier om naar de TeamViewer site te gaan.

Wilt u reseller worden, klik dan hier voor het partnerprogramma.

 

Bekijk hier het gratis eBook

Haalt jouw team alles uit de cloud?

Ontdek 7 manieren om beter te communiceren met de cloud, beter samen te werken en betere bedrijfsresultaten te boeken.

Office 2016 Home & Business – Laagste prijs in Nederland – Op=Op!

 • Voor 1 pc
 • Volledige, geïnstalleerde versies van Outlook, Word, Excel, PowerPoint en OneNote
 • Bestanden in de cloud opslaan met OneDrive
 • In iedere Europese taal te installeren.

low-price-inscription-red-rubber-stamp-37583876

 

Slechts € 169,00 – (10+ bel voor een scherpe prijs)!

 Artikelnummer: T5D-02826

Ook hebben wij nog de laatste stuks: T5D-01574 – Office 2013 home en business pakketjes € 199,00

Meer weten of bestellen? Actendo levert Office 365 als goedkoopste van Nederland! Bel 088 228 3636 of stuur een mail naar sales@actendo.com

Office 365 Updates voor Apple gebruikers

In de komende maanden staan er weer een hoop vernieuwingen voor Office for Mac op stapel. Nieuwe cloud storage mogelijkheden voor Office Mobile en Office Online, nieuwe ‘digital inkt’ mogelijkheden, en ‘Office Insider for Mac’ gebruikers kunnen nu gebruik maken van Full Screen view in Outlook for Mac met de laatste update van Office 365 .

Nieuwe Full Screen view functie in Outlook for Mac

Met Full Screen view kunt u zich meer richten op inkomende e-mailberichten zonder afleiding, eenvoudig vensters beheren met de Tab-bar, twee berichten naast elkaar bekijken, en Outlook in Split View draaien, wat betekent dat je niet langer meerdere monitoren nodig hebt om verschillende Outlook-modules Full Screen te bekijken (bijvoorbeeld tegelijk mail en agenda in Full Screen).

Nieuw OneNote features

U kunt scherpe lijnen, polygonen en andere geometrische vormen op de Mac toevoegen, al uw Microsoft Onedrive notebooks op de Mac en iOS doorzoeken, openbare notebooks publiceren op Docs.com, eenvoudig e-mails opslaan samen met al uw andere notities, afbeeldingen bijsnijden op OneNote Online, en nog veel meer.

Probeer gratis 30 dagen de nieuwste Office for Mac uit!

Gratis voor iedereen

Na het installeren van Office op je iOS-apparaat, kunt u uw Office documenten overal lezen waar u uw iPhone of iPad mee naar toe neemt.

Werkt met (vrijwel) alle cloud providers

Office voor iOS biedt gebruikers de mogelijkheid om bestanden te openen uit diverse opslaglocaties, zoals Microsoft OneDrive, SharePoint, Dropbox en iCloud.

Naadloze ervaring tussen apparaten

De “Onlangs gebruikte bestanden” en de “Welkom terug” functies bieden naadloze overgang voor mensen die op meerdere apparaten met Office werken.

Samenwerken

Bestanden die zijn opgeslagen op Microsoft OneDrive, Microsoft OneDrive for Business en SharePoint bieden de beste ervaring met samenwerken. Om te beginnen met het delen van een document, tikt u de pictogram Delen in de Open/Recent tab.

Meer weten of bestellen? Actendo levert Office 365 als goedkoopste van Nederland! Bel 088 228 3636 of stuur een mail naar sales@actendo.com

Installatie nieuwe OneDrive (for Business) client

Per december 2015 is er een belangrijke update geweest die een behoorlijke impact heeft op de juiste configuratie van OneDrive. Via onderstaand stappenplan wordt uiteengezet hoe je OneDrive en OneDrive for business configureert voor het juiste gebruik met de verschillende Microsoft Clouddiensten zoals SharePoint Online, OneDrive (consument) en OneDrive for business.

Om goed te begrijpen hoe het synchroniseren van bestanden tussen de Cloud en je pc werkt is er een klein beetje achtergrondinformatie nodig.
Microsoft kent drie cloudopslag diensten voor persoonlijke en teamproductiviteit.

OneDrive
http://onedrive.live.com kan je door middel van een Microsoft ID zoals Outlook.com, Hotmail.com, Live.com en Live.nl inloggen op de consumenten versie van OneDrive.

OneDrive for Business of OneDrive voor Bedrijven
Deze versie wordt geleverd als onderdeel van een Office 365 zakelijk abonnement en het aanmelden gebeurt via je zakelijke email adres. De URL is vaak de naam van de organisatie
https://xxxxxxx-my.sharepoint.com waarbij xxxxxxx staat voor je bedrijfs- of domeinnaam. Deze omgeving wordt gebruikt voor je persoonlijke productiviteit en vervangt vaak de fileserver in je organisatie.

SharePoint Sites
Een gedeelde omgeving om gezamenlijk aan documenten te werken, groepsagenda en nieuwsgroepen te beheren. SharePoint Sites wordt dus met name ingezet voor team productiviteit. De URL is vaak de naam van de organisatie https://xxxxxxx.sharepoint.com/hrm waarbij xxxxxxx staat voor je bedrijfs- of domeinnaam aangevuld met de naam van de teamsite, in dit geval /hrm.

De verschillen
Om de verschillende cloudopslag diensten te kunnen synchroniseren met je pc is er software nodig die de bestanden down- of upload naar de OneDrive. Momenteel heb je daar twee applicaties voor nodig. Het is nog niet bekend wanneer alle synchronisatie geregeld kan worden via één oplossing.

Download volledig stappenplan: Onedrive groove client