Actendo start radiocampagne op BNR Nieuwsradio

Als onafhankelijke softwaregroothandel en licentiespecialist is Actendo al meer dan tien jaar toonaangevend binnen de ICT branche. Om onze naamsbekendheid verder te vergroten lanceren wij maandag 18 januari onze nieuwe radiocampagne op BNR Nieuwsradio.

Actendo staat u bij in het oerwoud van licentieprogramma’s en komt graag met u in contact voor een eerste kennismaking. Bel ons op 088 228 3636 voor een vrijblijvend telefonisch advies of mail naar sales@actendo.com

Het licenseren van (on-premise) Client Access License (CAL) verplichtingen via Office 365 producten

Er zijn scenario’s waarin workloads in Office 365 worden gezet met daarnaast het behoud van (bestaande) on-premise workloads. Het is ook denkbaar dat er behoefte is aan hybride configuraties waarbij aanvullende (on-premise) servers worden ingezet naast cloud servers. In dit soort gevallen ontstaat de vraag hoe de toegang tot de on-premise servers worden afgedekt terwijl er wordt gelicenseerd via Office 365 abonnementen. Het maakt niet uit of het lange termijndoel is om volledig naar de cloud over te gaan, of het handhaven van een hybride situatie, het licenseren is hetzelfde.

De terminologie die voor dit soort situatie wordt gebruikt is “on premises access rights”, “dual use rights” en / of “on-premises use rights”. Er is geen officiële terminologie, maar het gaat om het gebruik van Office 365 licenties om toegang te regelen tot on-premise servers, wat in de traditionele praktijk geregeld werd door het licenseren van Client Access Licenses (CAL’s).

De vraag die wij vaak van klanten ontvangen is wat er gebeurt als er Office 365 abonnementen worden aangeschaft voor gebruikers terwijl er on-premise workloads (voor specifieke producten) gebruikt blijven worden? Wat is de impact op het licenseren van Microsoft Office 365 producten binnen onze organisatie, hoe werkt precies en hoe zorg ik dat ik geen dubbele licenties aanschaf? Het korte antwoord is; het hangt er vanaf….

Het basis licentie concept is dat als je een abonnementslicentie koop (aangeduid als User Subscription License, User-SL, of USL) voor een Office 365 dienst, de gebruiker tevens een licentie heeft voor toegang tot dezelfde equivalent on-premise workload.

Ondanks het feit dat een (product specifieke) server CAL’s niet is opgenomen in de Office 365-abonnement User Subscription License, wordt er wel een CAL gelijkwaardig gebruiksrecht opgenomen om toegang te krijgen op on-premises (product specifieke) applicatieservers.

Licentie technisch werkt het als volgt; gebruikers die gelicenseerd zijn voor specifieke onderdelen van Office 365-diensten krijgen diezelfde rechten als een CAL voor de toegang tot gelijkwaardig on-premises workloads. Zo heeft bijvoorbeeld een gebruiker, die een licentie heeft voor Exchange Online Plan 2, het recht zijn USL te gebruiken voor zowel Standard- als Enterprise (User) CAL toegang op een  lokale (on-premise) Exchange Server.

Hieronder is de tabel met de drie Office 365-diensten die rechten geven op het gebied van ‘on-premise workloads’.

Office 365 en CALs

Houdt rekening dat er mogelijk een CAL Suite Bridge licentie nodig is voor toegang tot workloads die niet in het Office 365 abonnement zitten (bv. Windows Server). Zie de van toepassing zijnde product specifieke onderdelen in het Product Use Rights (PUR) document.

Hieronder nog een paar belangrijke opmerkingen:

 • De hierboven genoemde plannen zijn de enige (huidige) Office 365 licenties met “on-premises toegangsrechten”. Andere Office 365 plannen zoals de Small & Midsize Business maar ook Kiosk-plannen hebben deze gebruiksrechten niet.
 • De eindgebruiker is zelf verantwoordelijk voor het licenseren van de on-premises serverlicenties via de traditionele licentiemodellen. Als er bijvoorbeeld 2 Exchange Server Enterprise draaien (on-premise) dan zullen die gelicenseerd moeten worden met Serverlicenties, samen met de onderliggende Windows Server en eventuele Windows Server CAL’s.
 • Sommige applicatieservers hebben onderliggende componenten nodig (zoals SQL Server en Windows Server). Het licenseren via een Office 365 abonnement ontslaat de gebruiker niet van het licenseren van deze componenten (zowel Servers en CAL’s).
 • Office 365 User-SL’s (zoals hierboven beschreven) kunnen tevens worden gebruikt om toegang tot gelicenseerde servers te krijgen op ‘third party shared servers / datacenters’ via ‘License Mobility through Software Assurance’.
 • Deze On-premises toegangsrechten gelden zowel voor huidige versies als voor voorgaande versie van bovengenoemde serverproducten (downgrade rechten).
 • Office Web Apps Server heft ook dit soort rechten. In het geval gebruikers gelicenseerd zijn voor Office 365 waar Office Pro Plus onderdeel van is hebben ze ook recht gebruik te maken van een on-premises Office Web Apps Server.

Download Excel overzicht.

 

 

 

SharePoint: Nu bijna gratis

On-Premises:

Een SharePoint Server licentie kost zonder Software Assurance ongeveer €6.400 en de CAL’s bijna €200 euro per gebruiker. En voor extra functionaliteit d.m.v. het toevoegen van een Enterprise CAL komt er nog €90 euro extra bij

Onderliggend heeft SharePoint behalve Windows Server ook SQL Server nodig, wat  ± €850 kost voor de server en ± €200 per gebruiker. Pas vanaf 30 gebruikers wordt het goedkoper als men SQL per core (minimaal 4 stuks) licenseert.

Ook bij ander programma’s als OVS (huur) en SPLA (hosting) waarbij men per jaar/ maand kan betalen (maar wel verplicht Software Assurance afneemt) gaat het om veel geld.

Online:

Als onderdeel van Office 365 is SharePoint vrijwel gratis. Met het nieuwe aanbod van de Office 365 Business plannen is SharePoint binnen een Office 365 tenant al beschikbaar vanaf €39 waarbij er dan tevens extra Microsoft Cloud diensten als Exchange Online en Lync wordt aangeboden.

SharePoint samen met Office 365 in een Remote Desktop omgeving is ook mogelijk middels het Enterprise E3 plan waarbij men tevens de Enterprise functionaliteit voor Sharepoint verkrijgt.

Klik hier voor een overzicht.

SharePoint Licenties

SharePoint ondersteunt intranet-, extranet- en internettoepassingen vanaf één platform.

Drie factoren zijn bepalend voor de specifieke licenties die u nodig hebt: welke mogelijkheden worden gebruikt, hoe SharePoint wordt geïmplementeerd en waar het systeem wordt gehost.

Voorwaarden softwaregebruik zijn beschreven in het productoverzicht.

SharePoint Online heeft licenties per gebruiker. U kunt SharePoint Online als afzonderlijk abonnement of als onderdeel van een abonnement op Office 365 kopen.

Bij SharePoint on-Premises implementaties wordt voor intranetsites een model met server-/CAL-licenties (Client Access License) gehanteerd. SharePoint Server 2013 is vereist voor elk actief exemplaar van de software, en CAL’s zijn vereist voor alle personen of apparaten die toegang krijgen tot een SharePoint-server.

De Standard CAL biedt toegang tot de basismogelijkheden van SharePoint:

 • Sites: één infrastructuur voor alle websites van uw bedrijf;
 • Community’s: een geïntegreerd platform voor samenwerking;
 • Inhoud: ECM voor iedereen;
 • Zoeken: zoeken naar mensen en expertise, visuele voorbeelden, visuele relevante treffers.

De Enterprise CAL kent als toevoeging op Standard CAL de volgende extra’s t.o.v. Standard CAL:

 • Zoeken: standaardzoekfuncties plus entiteitsextractie, video zoeken en itemaanbevelingen
 • Bedrijfsoplossingen (inclusief Access Services en InfoPath Services)
 • Bedrijfsinformatie voor iedereen (inclusief Power View, PerformancePoint Services, Excel Services en Visio Services)

In SharePoint 2013 zijn geen CAL’s vereist voor externe gebruikers in scenario’s met extranet- en internetsites. Externe gebruikers zijn gebruikers die niet in dienst bij u of een partner zijn, of zijn contractanten of tussenpersonen ter plaatse van uw bedrijf of een partner.

Resources

Bekijk de beschikbare functies in SharePoint 2013, voor zowel SharePoint Online als de on-Premises versie.

Resources voor IT-professionals die u nodig hebt om SharePoint 2013 te proberen in een on-premises implementatie, inclusief details over installatie, upgrades, migratie en services.

Vergelijk SharePoint 2013 oplossingen

Hulp nodig welke SharePoint versie het beste bij de behoeften van uw klant past? Gebruik de volgende tabellen voor een vergelijking:

SharePoint feature availability across Office 365 plans

SharePoint feature availability across SharePoint Online standalone plans

SharePoint feature availability across on-premises solutions

Meer informatie & aanbevolen leesvoer

Vergelijking van Search functionaliteit:
http://www.findwise.com/blog/search-within-cloud-and-on-premise-sharepoint-2013/

Inplementatie keuze tussen on-premise en on-line:
http://www.enpointe.com/blog/sharepoint-2013-on-premise-office-365-sharepoint-online

Klik SharePoint Connect 2014 download om dit artikel als PDF te downloaden.

Voor meer informatie kunt u onze Microsoft gecertificeerde specialisten contacten op 088 228 3636.

Microsoft Licentiegroep (Product Pool)

Microsoft heeft hoeveelheidskortingen op basis van een punten totaal binnen een bepaalde licentiegroep. Hieronder wordt in het kort uitgelegd hoe dat bij Microsoft werkt.

Een Licentiegroep (product pool) groepeert licenties op producttype. Microsoft Volumelicenties organiseert producten in de volgende groepen:

 • Toepassingen (Applications)
  bijvoorbeeld Office producten zoals Word, Excel en Access
 • Servers (Servers)
  bijvoorbeeld Exchange Server, SQL Server en Windows Server
 • Systemen (Systems)
  bijvoorbeeld besturingssystemen zoals Windows

Bij Microsoft heeft elk software product heeft een specifieke licentiegroep toegewezen gekregen en een waarde in punten. Bijvoorbeeld, een Office Professional Plus licentie is twee punten waard en Windows Server Standard is 15 punten waard. Voor de Software Assurance (SA) component geldt dat deze de helft van de totale puntenwaarde van de bijbehorende licentie per jaar heeft. Bijvoorbeeld, als een Office Professional Plus licentie twee punten waard is, dan is de Software Assurance is één punt waard voor elk jaar van de looptijd van het specifieke licentieprogramma.

In het Open License Programma (OLP) zijn er (voor commerciële organisaties) twee prijsniveaus; ‘No Level’ en ‘Level-C’. De initiële order bepaald het prijsniveau waarin vervolgens gekocht wordt. Er is dus geen cumulatie van punten binnen OLP. Om met de grootste korting (Level-C) te kunnen kopen dient er per licentiegroep (product pool) te worden voldaan aan een minimum initiële order van 500 punten.

In Select Plus zijn er (voor commerciële organisaties) vier prijsniveaus; Level-A tot en met Level-D. Level-D geeft de grootste korting. Binnen Select Plus vindt er wel cumulatie van punten plaats (per pool). Het is binnen Select Plus dus mogelijk om gedurende de looptijd van het contract naar een hoger (of lager) prijsniveau te verhuizen, afhankelijk van de hoeveelheid punten er wordt gekocht.

Om binnen het Select Plus programma te kunnen (blijven) kopen dient er per jaar rond de 500 punten besteed te worden. De 500 punten is het minimum om in Level-A van start te gaan. Dit wordt gemeten per licentiegroep (product pool). Indien de klant binnen een jaar niet aan de minimale hoeveelheid van 500 punten voldoet, dan gaat het contract op slot en kan de klant niet meer kopen binnen Select Plus (de eerder aangeschafte licenties blijven natuurlijk wel geldig).

Select Plus kent ook het principe van ‘Roll-Over Points’ waarbij de verzamelde punten boven de prijsniveau drempel wordt overgedragen naar de volgende jaren.

Binnen de Enterprise programma’s (Select Plus, EA, ESA) van Microsoft geldt er voor academische (Academic) en overheidsorganisaties (Government) een enkel prijsniveau.

Indien het scenario voor uw organisatie ontbreekt en u bent toch benieuwd hoe deze prijsniveaus voor u uitpakken, neem dan contact op met één van onze Microsoft licentiespecialisten.

Pensionering Microsoft Select Plus Licensing-programma

Sinds de start in oktober 2008, is Select Plus het aanbevolen ‘transactionele’ volume licentieprogramma voor middel- tot grote organisaties. Met de introductie van clouddiensten (zoals Office 365) en andere nieuwe programma’s, worden de bestaande licentiemodellen steeds complexer en worden klanten gedwongen om meerdere programma’s af te nemen met een toenemende juridische complexiteit en nog meer terminologie. Dit is dan ook de reden voor Microsoft om een nieuw volume licentieprogramma te creëren; het Microsoft Product and Services Agreement (MPSA).

MPSA is in december 2013 in beperkte vorm van start gegaan. Met een bredere release van MPSA (met name de beschikbaarheid van Software Assurance (SA)), welke deze maand (september 2014) gepland staat en met wereldwijde beschikbaarheid (nu gepland voor juli 2015), heeft Microsoft aangekondigd dat Select Plus wordt vervangen.

Het Select Plus licentieprogramma zal worden afgebouwd in twee fasen:

1. Einde verkoop licentieprogramma

In de eerste fase, welke ingaat per 1 juli 2015, zal Microsoft stoppen met de verkoop van nieuwe commerciële Select Plus-overeenkomsten. Commerciële organisaties krijgen de mogelijkheid om te migreren naar MPSA op hetzelfde prijsniveau als de huidige Select Plus overeenkomst.

Bestaande Select Plus-klanten met een overeenkomst van vóór 1 juli 2015 kunnen licenties blijven kopen binnen hun (Select Plus) overeenkomst.

Deze aankondiging heeft geen invloed op de overheid of academische klanten.

2. Einde verkoop producten

Vanaf 1 juli 2016 kunnen commerciële organisaties geen aankopen binnen hun bestaande Select Plus overeenkomst meer plaatsen (na het verlopen van de ‘Anniversay Date’). De ‘Anniversay Date’ is de (jaarlijkse) verjaardag van de Select Plus overeenkomst en is meestal de laatste dag van de maand voorafgaand van de maand waarin de Select Plus master-overeenkomst werd ondertekend.

Bijvoorbeeld; een klant heeft Select Plus master-overeenkomst ondertekend op 14 september 2013, zijn Anniversary datum is dan 1 september en loopt vervolgens drie jaar, tot 1 september 2016. In dit voorbeeld kan deze klant aankopen blijven doen tot 1 september 2016, daarna niet meer.

Houd er rekening mee dat Software Assurance (SA) gekocht via L&SA (Licentie met Software Assurance) of SA-only binnen Select Plus ook na de derde verjaardag nog een jaar actief zijn. Bij het verlopen van de SA, hebben klanten de mogelijkheid de SA te vernieuwen onder een licentieprogramma, zoals het hier beschreven MPSA.

Aangezien het aftellen is dus nu is begonnen, zullen organisaties (opnieuw) een begin moeten maken om te evalueren wat het meest efficiënte programma is om Microsoft licenties in aan te schaffen en hun software assets in de toekomst optimaal te beheren. Er is geen betere tijd dan nu contact op te nemen met Actendo om deze veranderingen te bespreken.

Meer informatie (PDF): MPSA vs Select Plus Comparison Chart

Licenseren van Microsoft Office Producten

Aangezien er veel verwarring blijft over het licenseren van Office in een Terminal Server omgeving hebben we de volgende tekst opgesteld om alle verwarring uit de wereld te helpen.

Met ‘Office’ in dit stuk worden alle producten uit de Microsoft (MS) Office Pool bedoeld. Op Office 365 (ProPlus) is dit stuk niet van toepassing; dat wordt namelijk op User basis gelicenseerd.

Microsoft Office wordt gelicenseerd via de verschillende Microsoft licentie programma’s (OLP, OV, OVS, Select Plus, EA, ESA) en zijn licenties die gekoppeld dienen te worden aan een apparaat (Device)! Sterker nog; het is een licentie die gekoppeld dient te worden aan een End-point device. MS verwacht dat een Office licentie toegewezen wordt aan een device, dit wordt gezien als het ‘primaire apparaat’ (Primary Device) ofwel het ‘gelicenseerde apparaat’ (licensed device). MS verwacht vervolgens dat er een primaire gebruiker wordt aangewezen van deze ‘primairy device’, de reden hiervan volgt later.

Dit is wat MS definieert:

 • ‘Licensed Device means the single physical hardware system to which a license is assigned.’
 • ‘Each license permits only one user to access and use the software at a time’
 • ‘Each license permits only one user to access and use the software at a time.’
 • ‘Local use of the software running on a portable device is permitted for the primary user of the Licensed Device.’
 • ‘Remote use of the software running on a network Server is permitted for any user from a Licensed Device.’
 • ‘Primary user, means the user who uses the device more than 50% of the time in any 90 day period.’

Hier zegt MS dus dat ieder apparaat welke gelicenseerd is het lokaal mag draaien (lees installatie) en dat daarnaast hetzelfde device (op afstand) toegang heeft op de applicatie als dat geïnstalleerd is op een server. Dit heet ‘Remote Use Rights’.

Dit is wat MS definieert:

‘With Remote Use Rights, a company may install Microsoft Office on a single device such as a server and then allow users to access Microsoft Office remotely from licensed desktops (or as the primary user of the licensed device hosting the session) as if the desktop application was installed locally on their desktops.’

Gebruikt de primaire gebruiker, naast zijn primaire device, ook een mobiel apparaat (portable device), zoals de Laptop van de zaak, dan zal hij, zonder Software Assurance, nog steeds maar één licentie nodig hebben. De primaire gebruiker mag dus met één licentie (zonder Software Assurance) zijn PC op de zaak installeren en zijn (eventuele) laptop ook. Hij mag echter alleen met zijn primaire apparaat via Terminal Services gebruik maken van Office (met één licentie). Dus niet vanaf thuis of zijn secundaire apparaat! Kanttekening; de primaire gebruiker mag alleen vanaf zijn primaire device (zijn desktop / Thin Client) Office via Terminal Services benaderen!

Voorbeeld scenario: Indien de primaire device een laptop is kan de primaire gebruiker de laptop meenemen en sowieso lokaal Office gebruiken. De laptop mag overal gebruik maken van Office via Terminal Server aangezien de laptop het ‘primairy, licensed device’ is.

Voorbeeld scenario: als een klant inlogt op zijn ‘primairy device’ zelf, met programma’s als log-me-in of Teamviewer, mag hij nog steeds (remote) geen gebruik maken van Office aangezien alleen dit alleen is voorbehouden aan de ‘primairy, licensed device’ (of uiteraard voor service doeleinden).

Voorbeeld scenario: Als binnen een bedrijf op afdeling 1 alle devices gelicenseerd zijn met Office, mag de primaire gebruiker op alle devices gebruikmaken van (zijn) Office via Terminal Services (mist het dezelfde editie van Office is). Als op afdeling 2 de devices niet gelicenseerd zijn met deze Office, mag dezelfde primaire gebruiker geen gebruikmaken van Office via TS.

Software Assurance toevoegen

Door het toevoegen van Software Assurance op Office verkrijgt de primaire gebruiker het zogenaamde ‘Roaming Use Right’. Dit is een Software Assurance benefit en geeft de primaire gebruiker van het met Office gelicenseerde device het recht om ook op andere devices Office te gebruiken. Let op; dit moet dan echter wel virtueel aangeboden worden (SBC, VDI, enz.) en dan ook ‘off-premise’, dus niet op de zaak zelf.

Dit is wat MS zegt over Roaming Use Rights:

‘Customers with active Software Assurance for Microsoft Office software products are eligible to use roaming rights benefits. The single primary user of the licensed device may remotely access the software running on servers (e.g. in your data center) from a qualifying third-party device or run the software in a virtual Operating System Environment (OSE) on a qualifying third-party device.’

‘A qualifying third-party device is a device that is not controlled, directly or indirectly, by you or your affiliates (e.g., a third party’s public kiosk). When the primary user is on your or your affiliates’ premises, Roaming Use Rights are not applicable. For example, an employee may not use their personal devices on premises and exercise their roaming rights benefits. This same user may access Microsoft Office from this personal device when at home.’

Dus; zonder Software Assurance op een Office licentie dient een gebruiker alleen toegang te krijgen via Terminal Services op zijn primaire apparaat (the licensed device). Met Software Assurance verkrijgt de primaire gebruiker ‘Roaming Use rights’ en mag hij (alleen op ‘third party devices’) ook thuis, of via andere ‘third party device’, gebruikmaken van Office via Terminal Services (RDS).

Overigens is een ‘qualifying third party device’ dus ook een privé-device. Zie deze link voor verdere uitleg. Daarin zie je dat Office met Software Assurance, dus met Roaming Use Rights, wel via de Terminal Server gebruik mag maken van Office. Dus; inderdaad voldoende Office aanschaffen met in dit geval Software Assurance voor de Roaming Use Rights. Dan kunnen de (Software Assurance) werknemers, mits het primaire gebruikers zijn, gebruikmaken van de Terminal Services (RDS) via hun privé-pc.

Let op; in sommige gevallen is er geen primaire gebruiker aan te wijzen, denk aan terminals in fabrieken, ziekenhuizen en bijvoorbeeld zorgcentra. Dan heeft het toevoegen van Software Assurance dus geen zin aangezien ‘Roaming Use Rights’ dus expliciet voor een primaire gebruiker opgaat.

Daarnaast geeft Software Assurance op Office (benefit) ook de rechten voor primaire gebruikers voor installatie van Office op een thuis PC. Het artikel is te vinden in de Product List welke hier te downloaden is. Even zoeken op Home Use Program en dan vind je de volledige tekst. Als ik het goed (zie deze pagina) begrijp krijg je via VLSC toegang tot deze HUP-codes voor installatie op PC’s thuis (dus mits je Software Assurance hebt).

Leesvoer & bronnen:

Mochten er zaken zijn die in dit stuk nog ontbreken, of nog niet helemaal duidelijk zij, laat dit ons dan even weten, dan optimaliseren we dit stuk.

Wat zijn Qualified Devices en waarom is dat belangrijk?

Microsoft hanteert voor Volume Licentie contracten waarbij standaardisatie (company wide) verplicht of optioneel is de term “qualified device”.

Denk hierbij aan Open Value, Open Value Subscription, Enterprise (Subscription) Agreement. Deze contracten bieden incentives in de vorm van lagere prijzen als men kiest voor standaardisatie. Hiertoe telt men het aantal qualified devices binnen de organisatie en dient met evenveel Windows, Office en CAL Suites aan te schaffen afhankelijk van de mate van standaardisatie.

Voor velen is het wellicht ongemerkt voorbij gegaan, maar per 1 oktober 2012 is de definitie van qualified device veranderd. Voorheen werden gewoon alle apparaten geteld. Niet alleen spare laptops, maar ook Linux en Apple computers werden meegeteld. Alleen apparaten met een embedded OS als Thin Clients, smartphones en tablets hoefden niet meegenomen te worden.

“Qualified Device” means any device that is used by or for the benefit of Customer’s Enterprise and is: (1) a personal desktop computer, portable computer, workstation, or similar device capable of running Windows Professional locally (in a physical or virtual operating system environment) or (2) a device used to access a virtual desktop infrastructure (“VDI”).

Qualified Devices do not include any device that is: (1) designated as a server and not used as a personal computer, (2) an Industry Device, or (3) not managed (as defined in the Product List at the start of the applicable initial or renewal term of the Agreement) as part of Customer’s Enterprise. At its option, the Customer may designate any device that is used by or for the benefit of the Customer’s Enterprise (e.g., Industry Device) as a Qualified Device for all or a subset of Enterprise Products or Online Services the Enrolled Affiliate has selected.

Download PDF

Microsoft beoogde hiermee alleen nog devices uit te sluiten die niet in staat zijn om een instantie van het Windows Professional OS lokaal te draaien (in een fyieke of virtuele omgeving). Thin of Zero Clients, smartphones en tablets die via Virtual Desktop Infrastructure Windows kunnen draaien tellen hierdoor wel mee.

Even belangrijk is wat niet kwalificeert als een device. Er zijn drie belangrijke uitzonderingen: Qualified Devices: Servers, Industry Devices, and “non-managed” devices. Al seen device hieronder valt wordt deze uitgesloten van de overeenkomst. De grootste verandering voor organisaties is bij de zogenaamde niet gemanagede devices.

 • Industry Devices: Devices met een (industrie) specifieke taak als een POS (Kassa), of CAD systeem, niet geschikt voor algemeen PC gebruik.
 • Server: Elk device met een server OS dat alleen als server wordt gebruikt.
 • Non-Managed Devices: Simpel gezegd, als IT het niet managed EN het apparaat niet in staat is om een Virtual Desktop te benaderen, dan telt het niet mee.

Een wellicht onbedoeld gevolg van deze nieuwe definitie is dat bij vervanging van een PC door een Thin Client die gebruik maakt van Office via RDS het aantal Qualified Devices afneemt, mits er geen sprake is van VDI.

Een bestaande OVS klant met standaardisatie op Office kan hierdoor bijvoorbeeld overstappen op SPLA en het aantal qualified devices terugbrengen tot de minimale vereiste 5 stuks voor de resterende looptijd van de overeenkomst.

Stroomschema Qualified Devices

Office 365 en RDS – Licensering en Implementatie

Office via Remote Desktop Services (voorheen Terminal Services) is een voordeel voor Volume Licentie gebruikers. Nu meer en meer klanten overstappen op cloud oplossingen, heeft Microsoft vorig jaar haar PUR (Product Use Rights) aangepast aan de mogelijkheid om dat ook toe te staan voor Office 365 abonnementen.

In her kort mag je Office met de meeste versies van Office 365 via RDS gebruiken als een van de 5 toegestane installaties per gebruiker.

Office 365 via RDS is beschikbaar voor:

 • Office 365 Pro Plus
 • Office 365 Midsize Business
 • Office 365 A3, E3 en G3
 • Office 365 A4, E4 en G4

Klik hier voor een uitgebreid overzicht van functionaliteit per Office 365 plan.

Echter om dit ook werkelijk te kunnen installeren op de RDS server is er minimaal 1 reguliere (non-365) Volume Licentie Office Pro Plus benodigd.

De Office 365 software zelf kan niet op een RDS server worden geïnstalleerd. Daarom dient men de reguliere Office 2013 Pro Plus te installeren en niet de Office 365 Pro Plus die met de het Office 365 abonnement wordt geleverd. De installatie bestanden en activatie key zijn beschikbaar via het Microsoft Volume Licensing Service Center – VLSC.

Meer informatie:

MS Community 365 ProPlus desktop apps on RDS.

Volume Licensing brief: Licensing Microsoft Office 365 ProPlus Subscription Service in Volume Licensing – november 2013.

Dat men een extra bedrag van ongeveer 4 maal Office 365 Midsize Business moet uitgeven om de RDS fuctionaliteit, die men licentie technisch al heeft, ook daadwerkelijk te gebruiken werpt zeker een extra drempel op voor kleinere bedrijven.

Update 14/05/2014 / Jeroen vdZ

Goed nieuws! Microsoft werkt hard aan een oplossing.

Niet alleen is door nieuwe Click to Run installatie eenvoudig om bepaalde Office componenten desgewenst niet te installeren (denk aan Access, Infopath of One drive for Business), ondersteuning is onderweg voor Office 365 in een RDS omgeving of op gedeelde computers.

Zogenaamde Shared Computer Activation voor Office 365 Pro Plus, met ondersteuning voor installatie op een Windows 2008 R2 server of hoger met RDS wordt in het tweede half jaar van 2014 verwacht.

Door zogenaamde on-demand activation zal activatie niet ten koste gaan van een van de vijf installaties per gebruiker.

Meer informatie:

The Garage Series for Office 365: Updates to Office 365 ProPlus for admins and first look at upcoming shared computer support.

 

Update 01/09/2014 /  Jeroen vdZ

Probleem opgelost! Nu Office 365 in RDS in het geval je geen Office 2013 Pro Plus licentie hebt via shared computer activation:

http://technet.microsoft.com/library/dn782860%28v=office.15%29.aspx

Directe download voor de Office Deployment Tool for Click to Run:

http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=36778

Onbeperkt VM’s met Windows Datacenter OEM

Windows Server DataCenter geeft recht op een ongelimiteerd aantal Virtual Machines en is bij uitstek geschikt voor het licenseren van High Availability omgevingen. Juist OEM licenties zijn hier een kostenefficiënte oplossing en geven dezelfde virtualisatierechten als Retail (FPP) of Volume Licenties.

Klik hier om de whitepaper te downloaden waarin onderstaande punten beschreven worden:
– OEM en Virtualisatierechten;
– Verplaatsbaarheid VM’s;
– Licenseren VM’s;
– Omslagpunt Windows Standaard Server en DataCenter Server;
– Virtualisatie en Vmware of Citrix, Vmotion en ClusterServices;
– Hoe te downgraden en Failover licensering.

Uiteraard staan onze licentie-experts u graag bij inzake al uw virtualisatievraagstukken.

Aanbieding Windows Server Datacenter

P71-07714 – Microsoft Windows Server 2012 R2 Datacenter
Licence and media – 2 processors – OEM – DVD – 64-bit – English